αthempor

Βασικό εργαλείο της παρασκευής του Eλληνικού Kαφέείναι το λεγόμενο μπρίκι, μέσα στο οποίο πρέπει σχεδόν να βράσει το μίγμα του νερού (75ml), με τον καφέ και τη ζάχαρη που ανακατεύουμε στην αρχή με το αναδευτήρι ή το κουταλάκι.Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το καϊμάκι, ένας πηχτός αφρός που δημιουργείται κατά το βρασμό του καφέ. Η παρασκευή του ελληνικού καφέ θεωρείται επιτυχημένη, όταν το καϊμάκι διατηρείται κατά το σερβίρισμά του.

Σερβίρεται σε φλιτζάνι μικρό ή χοντρό (του καφέ), αργά, κατά τις ακόλουθες ονομασίες παρασκευής:

  • Σκέτος (75 ml νερό + 1 κουταλάκι καφέ)
  • Με ολίγη (75 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + ολίγη ζάχαρη στην μύτη του κουταλιού)
  • Μέτριος (75 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + 1/2 κουταλ. ζάχαρη)
  • Γλυκός (75 ml νερό + 1 κουτ. καφέ και 1 κουτ. ζάχαρη)
  • Στο διπλό καφέ οι δοσολογίες απλά διπλασιάζονται.

Άλλες ονομασίες όπως «βαρύ γλυκός», ή «πολλά βαρύς» ή «βαρύ γλυκός και όχι», αφορούν την επιτυχία στο καϊμάκι με ανεβοκατέβασμα του μπρικιού, όταν σερβίρεται στο φλιτζάνι, συνήθως χοντρό.

Όταν τοποθετούμε το μπρίκι στη χόβολη*1 το σκεπάζουμε μέχρι τη μέση τραβώντας με το κουταλάκι τη χόβολη γύρω του. Όταν ο καφές αρχίζει και φουσκώνει είναι έτοιμος για σερβίρισμα.

*1: H χόβολη ουσιαστικά σημαίνει τη στάχτη της φωτιάς που δεν έχει σβηστεί καλά και εξακολουθεί να πυρώνει.Η χρήση της ήταν ευρύτατα διαδεδομένη ως τα μέσα του 20ου αιώνα. Τα παλαιά χρόνια ήταν κατασκευασμένη από τούβλα σε σχήμα Π, με ύψος 30 περίπου εκατοστά, το οποίο γέμιζε με τριμμένο, βρεγμένο και συμπιεσμένο ξυλοκάρβουνο, προκειμένου να κρυφοκαίει η φωτιά, για μεγάλο χρονικό διάστημα.Στα παραδοσιακά καφενεία, ακόμα  τη διατηρούν σταθερά αναμμένη, και πάνω της τοποθετούσαν το μπρίκι, για να βράσει τον καφέ.

Παπανικολή 11β, ΤΘ 943, Ντράφι Πικερμίου,19009

Copyright © 2018 athempor. All rights reserved.
                                                                                                                                                                           
Developed by eproductions
css.php

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Αν συνεχίσετε στην ιστοσελίδα μας συμφωνείτε στην χρήση cookies από εμάς. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close